Milyen idő lesz karácsonykor?

Karácsony közeledtével minden évben felmerül a kérdés, hogy vajon fehér lesz-e az ünnep? A mi éghajlati övünkön nemcsak az elmúlt évtizedek, de a múlt évszázad statisztikái alapján sem túl kedvező – 50% alatti – az esély arra, hogy az ország egész területét összefüggő hótakaró borítsa december 24-e környékén.

Mit mutatnak az asztrológiai prognózisok az idei karácsonyra?

Úgy tűnik, hogy a csendes, eseménytelen, nyugodt időjárásra utaló jelzések vannak túlsúlyban. Éjszakánként az ország nagy részén képződhet majd pára és köd, ami többfelé tartósan megmaradhat. A tartósan borongós, párás vidékeken fagypont körül vagy kevéssel az alatt, azokon a helyeken, ahol kisüt a Nap, kevéssel fagypont felett alakulhat a hőmérséklet.

Kiterjedtebb felhő-és csapadékzónák várhatóan december 17-19, illetve 22-e körül alakulhatnak ki Európa térségében. Ezek jelenthetnek némi reményt a fehér karácsonyra, azonban az, hogy pontosan merre vonulnak majd, egyelőre kérdéses. Jelenleg az látszik valószínűbbnek, hogy csak részben érintik, vagy elkerülik Magyarország térségét, de most még nem lehet teljesen kizárni, hogy az ország kisebb részén akár kevés hótakarót is eredményezhetnek, igaz ennek kicsi a valószínűsége. Karácsonyhoz közeledve ez már egyre pontosabban körvonalazódik majd.