Az átlagosnál hidegebb lehet a csillagászati tél

2016. december 21-én van a téli napforduló, és ezzel csillagászati értelemben is kezdetét veszi a tél. Ma van az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája. Az északi féltekét ilyenkor érik a legkisebb szögben a Nap sugarai, így kevesebb napfény és ezáltal kevesebb hőenergia érkezik a földfelszínre. Ezért van télen hidegebb.

Az asztrológiai hagyomány szerint a Nap december 21-én lép be a Bak jegybe, és az ekkor fennálló bolygó konstellációk meghatározzák a következő 3 hónap időjárásának tendenciáit.

Mit mutatnak a bolygók a 2016/2017-es csillagászati télre?

Az időjárási horoszkópok szerint összességében az átlagosnál hidegebb lehet az idei csillagászati tél. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy március közepéig folyamatosan az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek várhatóak, de valószínűleg túlsúlyban lesznek a hideg, télies időszakok Közép-Európa térségében.

Ami a csapadékot illeti: úgy tűnik, hogy a száraz időjárásra utaló jelzések vannak többségben. Továbbra is gyakoriak lehetnek a mostanihoz hasonló tartósan száraz, csendes, hideg periódusok, így összességében csapadékszegény hónapok következhetnek. Kevésbé száraz időjárásra, és valamivel több csapadékra január közepén, (esetleg január 5-10-e között), a február 4-18-a közötti időszakban, illetve február végén-március elején van esély. Az, hogy hogy az ország melyik térségében és mikor hullik hó formájában a csapadék, ilyen időtávban nem prognosztizálható nagy biztonsággal, de a január 12-19, illetve a február 10-18-a közötti időszakban egész jók a havazás esélyei.