Január elején sarkvidéki hideg zúdulhat Európára

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy január első felében észak felől nagy mennyiségű hideg levegő áraszthatja el Európa jelentős részét, így a mostaninál zordabb napokra is fel kell készülni.

Az asztrológiai prognózisok szerint régebb óta körvonalazódik január első felére egy komolyabb lehűlés lehetősége. Most pedig már a klasszikus meteorológiai modellek is egyre nagyobb valószínűséggel jelzik ezt.

Az első hidegfront január 3-án, kedden vonul át felettünk. Ebből elszórtan, nagyobb eséllyel az ország déli harmadán fordulhat elő havazás, de eleinte havaseső, eső sem kizárt. Az ország északi felén kisebb a csapadék valószínűsége. Ez a front még nem hoz drasztikus lehűlést, de ígyis igazi télies idő lesz: a hét közepén 0 fok körül vagy kevéssel a felett alakulnak a maximumok.

A következő hidegfront várhatóan január 5-én csütörtökön vonul át felettünk erős északi széllel. Ezúttal főleg az ország északi felén fordulhatnak elő nagyobb eséllyel hózáporok (szerda estétől). E mögött a front mögött már igen hideg, sarkvidéki levegő zúdul dél felé, aminek egy része Magyarországot is érinti. Pénteken országszerte napközben is 0,-5 fok között maradhat a hőmérséklet, de Magyarországtól északra, északkeletre nagy területen még ennél is jóval zordabb hőmérsékletekre van kilátás.

Ezt követően egy kisebb, átmeneti gyengébb felmelegedés következhet, majd a január 9-15-e közötti időszakban ismét van esély arra, hogy nagyobb mennyiségű hideg levegő árasztja el a kontines északi, keleti és középső részeit. (Az időponthoz közeledve pontosabban látszik majd a lehűlés mértéke és a hideg légtömeg pályája.)