Sok esőt hoz a mai holdfázis-váltás

Március 5-én a növekvő Hold eléri a félhold állapotát, és ezzel kezdetét veszi az első negyed. Megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásai során aktívabbá válik a légkör, és nagyobb területen átalakul az időjárás jellege.

A március 5-ei holdfázis-váltáshoz olyan bolygóállások kapcsolódnak, amik kedvezőek a ciklontevékenységhez, vagyis borongós, csapadékos időjárást okozhatnak. A Földről nézve a Nap-Merkúr és Neptunusz együttállásban vannak, és tőlük 90 fokra helyezkedik el a Hold.  Ez a konstelláció Közép-Európát is érinti: szépen kirajzolódik, ahogy a mai nap során egyre inkább erősödnek a ciklonális hatások, délnyugat felől egy intenzív csapadékzóna éri el térségünket, ami többfelé okoz majd esőzést.

Vasárnap egyre zártabb lesz felettünk a felhőtakaró, és délután délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, főleg az esti, éjszakai órákban van esély több helyen kiadósabb mennyiségű csapadékra, miközben a csapadékzóna észak-északkelet felé halad, és hajnalban már egyre nagyobb területen szűnik meg az eső. Éjszaka 3-6 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn a csapadékzóna elvonul, mögötte a felhők között kisüthet rövid időszakokra a Nap, de alapvetően sok felhő lesz felettünk, és a nap második felében ismét elszórtan esőkre, záporokra, helyenként akár zivatarra is számíthatunk. Délután 8-13 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden egy újabb kiterjedt felhő- és csapadéktömb halad majd el tőlünk délre, amely főleg a déli és nyugati megyékben okozhat többfelé újabb esőket, de máshol is borult lesz az égbolt. 9-11 fokos maximumok várhatóak.

Szerdától-péntekig továbbra is gyakori felhősödésre, elszórtan esőkre, záporokra számíthatunk, azonban várhatóan egyre kisebb mennyiségben. A hét közepén erősen szeles lehet az idő. Éjszakánként 3-4, délutánonként 10-11 fok körüli, átlagos március eleji hőmérsékletek lehetnek, a hét végéhez közeledve emelkedő értékekkel.

A következő hétvége első felében felmelegedésre, majd a jövő vasárnapi (márc.12) telihold környékén ismét lehűlésre, és egyre inkább csapadékos időjárásra számíthatunk.