Itt a telihold és ezzel együtt az időjárás-változás

Április 11-én kora reggel volt egzakt holdtölte, és ezzel kezdetét vette a a telihold fázis, ami 7 napig tart. Asztrológiai értelemben a Hold fázisváltásaikor aktívabb a légkör, és megfigyelhető, hogy az időjárás jellege is átalakul. Az ilyenkor fennálló konstellációk pedig meghatározzák a következő 7 nap időjárási tendenciáit.

A mostani teliholddal párhuzamosan egy hidegfront vonult át felettünk, amely kedden a hajnali órákban érte el térségünket nyugati irányból, majd haladt kelet felé. A front útját megerősödő északnyugati szél, gyakori felhősödés és elszórt záporok kísérik. A hétfőihez képest visszaesik a hőmérséklet: kedden délután általában 14-17 fokra számíthatunk, de a délkeleti országrészben még pár fokkal melegebb is lehet.

Mi várható a következő 7 napban?

Az előttünk álló 7 napot a front-átvonulások hetének is nevezhetjük. A keddivel együtt előreláthatólag 3 hidegfront érinti térségünket. Változékony, mozgalmas időjárású periódusra van kilátás, hullámzó hőmérséklettel. Ugyanakkor szombatig előreláthatólag nem hullik jelentős csapadék.

Szerdán reggelre nyugalomba jut a hideg levegő, és gyengül a szél, így helyenként gyenge talajmenti fagyok is előfordulhatnak. Napközben 15 fok környékén alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön néhány fokkal melegebb (15-20 fok) lehet, azonban máris egy újabb hidegfront éri el térségünket, elszórtan gyenge záporokkal és egyre erősebb széllel. Pénteken a front mögött a szeles időben 14-15 fok köré esik vissza a hőmérséklet, de a felhőátvonulások mellett hosszabb napos időszakokra számíthatunk, és csak helyenként van esély futó záporokra.

Szombaton újból kissé melegedhet az idő, majd vasárnap egy markánsabb hidegfront érkezhet többfelé esőkkel, záporokkal, erős széllel és jelentősebb lehűléssel. Húsvét hétfőn szeles, hűvös, záporokkal tarkított időjárásra van kilátás.