A rekord hideg szerda hajnal után végre elkezdődik a melegedés

Szerdán reggel megdőlt a napi minimum hőmérsékleti rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján az észak-dunántúli Koroncón -2,5 fokig süllyedt a hőmérséklet, de az ország több pontján mértek 0 fok alatti értékeket. Ez azt jelenti, hogy a mérések kezdete óta május 10-én ilyen hideg még nem volt. (A legutóbbi rekord -2 fok, amit 1928-ban regisztráltak.)

Túl vagyunk a leghidegebb éjszakán

A hideg levegő utánpótlása már meg is szűnt, a szél délnyugatira fordult, és ezzel ma még csak lassú, holnaptól intenzív melegedés kezdődik. Szerdán délután 15 fok közelében alakul a hőmérséklet, ami még mindig 5 fokkal alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál. Főleg az ország északi felén lesz gyakori felhősödés, de csak elvétve fordulhat elő egy-egy gyenge zápor.

Csütörtökön még kicsit csípős lesz a hajnal, 1-8 fok közé csökken a hőmérséklet. ( A fagyzugos északi, északkeleti völgyekben van esély 0 fok körüli értékekre.) Délután viszont már nyoma sem lesz a hidegnek: az erős délies széllel 20-24 fok közé melegszik a levegő. Kezdetben sok napsütésre, majd erős gomolyfelhő-képződésre és elszórtan helyi záporokra számíthatunk.

Pénteken és szombaton a napsütést továbbra is gomolyfelhők zavarják, amelyekből országszerte több alkalommal alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Vasárnap kevesebb helyen van esély csapadékra. Szeles, enyhe idő lesz éjszakánként 10-15, délutánonként 20-25 fok közötti hőmérsékletekkel.

Hétvége után is marad a kellemes, májusi idő

A jövő hét elején még záporokra hajló időre, de csak pár fokkal hűvösebb, kellemes, 20 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. A hét közepe felé aztán egyre melegebb, 24-25 fok körüli hőmérsékletekre van kilátás, miközben átmenetileg egyre szárazabbra, naposabbra fordulhat az időjárás.