Itt az újhold – vele együtt pedig az enyhülés és a csapadék

Meghozta az újhold a csapadékos időjárást

Megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásaival párhuzamosan, nagyjából 7 naponta átalakul az időjárás jellege. A január 16-áról- 17-ére virradó éjszaka van újhold, ami előtt csapadékosra fordult időjárásunk. Ma többfelé hullott hó, majd később már vegyes halmazállapotú csapadék is, a délnyugati megyéket pedig délutánra a korábbiaknál enyhébb  levegő érte el.

Milyen időre számíthatunk az előttünk álló 7 napos holdfázisban?

Szerdára már országszerte +2,+7 fok közé enyhül az idő, így a havas tájakon olvadás kezdődik. A borult égből szórványosan fordulhat elő csapadék (már egyre inkább eső formájában, de reggel főleg az ország északi felén ÓNOSESŐ, havaseső, hó is várható még.)

Csütörtökön és pénteken az átlagosnál enyhébb, szeles, változékony időben lesz részünk gyakori felhősödéssel, csütörtökön kevesebb, pénteken több helyen esővel, záporokkal. Időnként átmenetileg havaseső, a hegyekben hó is előfordulhat. Éjszakánként 0, napközben +5,+6 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Hétvégén egy tőlünk délre kialakuló ciklon hatására térségünkben ismét növekedhet a csapadék esélye, ami eleinte eső, majd egyre inkább hó formájában hullhat, ugyanis ismét lehűlés kezdődik.

A jövő hét első napjai már szárazabb, hideg, igazi januári időt tartogatnak egyre erősebb éjszakai fagyokkal és 0 fok körüli vagy kevéssel a feletti délutánokkal. Előreláthatólag a következő, január 24-ei holdfázis-váltás környékén ismét kissé nedvesebb és enyhébb légtömegek érhetik Közép-Európát.