Kezdődik az első negyed – ismét változik az időjárás, enyhébb időszak jön

A növekvő Hold január 24-én késő este éri el a félhold állapot, és kezdődik az első negyed. Megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásaival párhuzamosan nagy területen átalakul az időjárás jellege is. Ahogy egy héttel ezelőtt írtuk, január 24-25-e környékén enyhülés valószínű, ami most már biztosan be is következik.

Délnyugaton már ma elkezdődik az enyhülés

A Dunántúl délnyugati felét már ma délutánra elérik az enyhébb légtömegek, így ott +5,+7 fok közé emelkedik a hőmérséklet, miközben több órára kisüt a Nap. Ezzel szemben az ország nagy részén még borongós, párás és hűvös marad az idő -1,+4 fok közötti (átlagos januári) maximumokkal.

Milyen időjárásra számíthatunk a következő 7 napos holdfázisban?

Az előttünk álló 7 napos időszak nagy része az átlagosnál enyhébb, viszonylag csendes, párás időjárás jegyében telik majd. Az ország nagyobbik, délnyugati kétharmadán hosszabb-rövidebb napos időszakok mellet kora tavaszt idéző +5,+11 fok közötti délutánokra számíthatunk. Ezzel szemben az északkeleti-északi megyékben maradhatnak tartósan ködfelhős, nyirkos, borongós vidékek, ahol 0,+4 fok között alakul a hőmérséklet.

Az időszak végén, a január 31-ei telihold előtt ismét változás kezdődik. Valószínűleg északnyugat felől hidegebb és nedvesebb léghullámok közelítenek majd felénk, így a következő holdfázis elejére visszatérhet a téliesen hideg időjárás.