Nagy meglepetéseket tartogathat a hétvége időjárása

Hamarosan itt a hosszú hétvége. Bizonyára sokan terveznek szabadtéri programokat, azonban az időjárás nem biztos, hogy támogatja majd ezt. Érdemes figyelembe venni, hogy az előttünk álló hétvégére a prognózis egyelőre az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal terhelt. Várható jövőkép az alábbiakban.

A hosszú hétvége első napja tűnik a „legjobbnak” időjárási szempontból

Március 15-én, csütörtökön nagy valószínűséggel még semmi rendkívülire nem számíthatunk. A néhány órás napsütést időnként felhős időszakok zavarhatják. Ezekből a felhőkből elszórtan fordulhatnak elő tavaszias záporok, a délies szél pedig élénk lesz. Reggel +2,+3, délután 12-13 fok körüli kora tavaszi hőmérséklet várható.

Péntektől több hullámban csapadék, a hét legvégére sarkvidéki eredetű hideg jöhet

Péntektől válik bizonytalanabbá az előrejelzés. Legalábbis ami a hőmérsékleteket illeti, ugyanis a csapadék tekintetében kisebb a bizonytalanság.

Az már most valószínű,

hogy péntektől több hullámban nedves levegő érkezik fölénk. Pénteken vonulhat át felettünk az első csapadékzóna, ami többfelé okozhat esőket, záporokat. A március 17-ei újhold idején pedig előreláthatólag egy erősebb ciklon alakul ki tőlünk délre, amely szombaton kiadós csapadékkal áztathatja az ország jelentős részét.

Mindeközben

észak felől nagy mennyiségű fagyos, sarkvidéki eredetű légtömeg indul el déli irányba, ami vasárnap hajnaltól kezdve eláraszthatja térségünket is. Ha ekkor a ciklon és csapadékzónája még felettünk tartózkodik, az addigi esőt egyre nagyobb területen havaseső, havazás válthatja. Az esetlegesen lehulló hó a gyorsan csökkenő hőmérséklet miatt pedig meg is maradhat.

A hét legvégére tehát szélsőséges időjárás alakulhat ki

Az, hogy csapadékos lesz az időjárás, nagyon valószínű. Az, hogy az ország legalább egy részén kiadós csapadék hullik, szintén elég valószínű. Az pedig, hogy ez a csapadék hó vagy eső formájában érkezik-e, most még bizonytalan. Ettől függetlenül érdemes felkészülni arra is, hogy havas, télies időjárással zárulhat a hét, ugyanis erre a jövőképre is van esély.

A hétvége időjárása a következő napokban egyre pontosabban körvonalazódik majd.