Nehezen szabadulunk a téltől – erre számíthatunk március második felében

A kiadós esők után a következő napokban visszatér az igazi tél, és jó pár napig vendégünk is marad. Lassú enyhülés csak a jövő hét második felében kezdődik, de a télikabátokat még ekkor sem érdemes eltenni. Erre számíthatunk március második felében:

Március 17: újabb kiadós csapadék és drasztikus lehűlés

Szombaton reggel dél felől ismét kiterjedt esőzés kezdődik, délutántól aztán az esőt észak-északnyugat felől viharossá fokozódó északias szél kíséretében egyre többfelé havaseső, havazás váltja, miközben erős lehűlés kezdődik. Az ország északi felén estétől már hófúvások nehezíthetik a közlekedést.

Március 18-22: télies idő, eleinte havazással

A hét legvége, valamint a jövő hét első fele igazi téli időt hoz kemény éjszakai fagyokkal és 0 fok körüli, vagy kevéssel a feletti nappalokkal. A gyakran felhős égből szerdáig elszórtan szinte minden nap kialakulhat kisebb havazás, hószállingózás, később havaseső. Az ország déli-délkeleti felén nagyobb a csapadék esélye.

Március 23-30: fokozatos enyhülés

A jövő hétvégétől már lassanként enyhébb levegő áramlik fölénk , azonban az éjszakai fagyok előreláthatólag csak lassan szűnnek meg. Napközben eleinte 8-10, majd március utolsó hetében már egyre inkább +15 fok közelében alakulhat a hőmérséklet.

Húsvétra újra visszatérhet a tél?

Az asztrológiai prognózisok alapján az látszik, hogy március legvégén-április elején újra visszatérhet a tél. A március 31-ei telihold környékén/után ismét létrejöhet egy kiadós csapadékot és viharos időjárást okozó ciklon, ami mögött hideg sarkvidéki eredetű légtömegek zúdulhatnak fölénk.

Bár bizonytalanság ilyen időtávban természetesen még van a prognózisban, mégis érdemes számításba venni, hogy lehet még egy „támadása” a télnek.  Nagyjából egy hét múlva, március 24-25-e körül már látszik, hogy a meteorológiai modellek is sejtetik-e a március végi-április eleji jelentős csapadékot és lehűlést.