Nagy esők jöhetnek október végére

Az előttünk álló egy hétben még biztosan kitart a kellemesen meleg, napsütéses vénasszonyok nyara. Érdemes azonban egy pillantást vetni az október végére szóló hosszútávú prognózisra is, ami már nem tartogat ilyen kellemes kilátásokat.

Október 13-18: folytatódik a vénasszonyok nyara

Nagyjából október 18-áig folytatódik a csendes, napsütéses időjárás. Szombatig az ország nagy részén 25 fok közeli, sőt helyenként kevéssel a feletti nyárias maximumokra van kilátás. A hét legvégétől aztán már lassanként néhány fokkal csökken, de még mindig többnyire 20-23 fok között alakul a nappali felmelegedés mértéke, ami jóval magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Október 19-22: lassú átalakulás

Az október 19-22-e közötti időszakban már lassú átalakulás kezdődik időjárásunkban. Hosszú idő után ismét időjárási frontok közelítik, majd érik el térségünket, így már időnként felhős időszakokra, és elszórtan csapadékra is érdemes készülni. Jelentős lehűlés és csapadék azonban előreláthatólag ekkor még nem valószínű.

Október 23-31: kiadós esők jöhetnek

Az asztrológiai prognózisok arra utalnak, hogy október utolsó hetében már gyakran esős, hűvös időjárásra érdemes készülni. Az október 24-ei telihold környékén, illetve az azt követő egy hetes időszakban olyan bolygóállások lesznek, amelyek kiadós csapadékot eredményezhetnek.
Valószínűleg Európa középső-, illetve déli felét érinthetik majd intenzívebb ciklonok, amelyek nagy területen jelentős esőzéseket okozhatnak, így enyhülhet a szárazság. A hőmérséklet jó eséllyel csökken, akár erősebb lehűlés sem kizárt. A csapadék valószínűsége nagy, a lehűlés mértékében még van bizonytalanság, de látszanak komolyabb lehűlésre utaló jelzések is. Ez utóbbi esetben a magasabb hegycsúcsainkon az esőt havaseső/havazás válthatja fel.

Fotó: Pixabay