Mikor jöhet télies fordulat az időjárásban?

Ugyan gyakran előfordul, hogy november első felében már ízelítőt kapunk a télből, idén ez a veszély már semmiképp nem fenyeget bennünket. A hónap közepéig nagy valószínűséggel folytatódik az átlagosnál melegebb, eseménytelen időjárás. A kérdés az, hogy vajon mikor kezdődik jelentősebb változás és mikor érkezik az első télies fordulat? Az asztrológia prognózisok alapján az alábbi esélyek látszanak.

November 16 – 22

Legkorábban a november 16-22-e közötti időszakban kezdődhet majd átrendeződés Közép-Európa időjárásában. Ekkor már lassanként hűvösebb légtömegek érhetik el térségünket, és az időszak második felében egyre inkább növekszik a csapadék valószínűsége. 20-22-e között még egyelőre csak kis eséllyel (<30%), de már nem lehet kizárni, hogy az eső mellett főleg a magasabban fekvő vidékeken havaseső vagy hó is hulljon.

November 23 – 29

A november 23-ai telihold környékén, illetve az azt követő egy hétben már markánsabb ciklonok is érinthetik térségünket. Ezek már számottevő mennyiségű csapadékot is hozhatnak. Mozgalmasabb időjárás alakulhat ki hullámzó hőmérséklettel: a frontok előtt enyhe, azok mögött már hidegebb, sarkvidéki eredetű légtömegek is elérhetik Közép-Európát, így ebben az időszakban már akár síkvidéken is láthatunk hópelyheket.

November 30 – december 7

A november 30- december 7-e közötti időszakban még kedvezőbbek a csapadék esélyei. Ez pedig már az eső mellett több alkalommal és az ország jelentősebb részén érkezhet havaseső/hó formájában. Jelenleg tehát úgy látszik, hogy legnagyobb eséllyel ebben a periódusban ölthet téliesebb jelleget időjárásunk.