Jövő héten már havazhat, november végére pedig beköszönthet az igazi téli idő

Az elmúlt napokban elkezdődött lehűlés tovább folytatódik: hétvégére már az ilyenkor szokásos köré, majd jövő héten már az alá csökken a hőmérséklet, miközben helyenként már havaseső/havazás is lehet. Az igazán komoly lehűlés azonban majd a hónap legvégére érkezhet meg.

Eddig jól bejöttek a hosszútávú asztrológiai prognózisok

Az október végén, illetve november elején megjelent hosszútávú előrejelzések már mutatták, hogy a hónap közepéig kitart a szokatlanul meleg idő, és még születhetnek újabb melegrekordok, ami így is lett. Továbbá az is olvasható volt, hogy november közepe után jelentősebb átalakulás, lehűlés kezdődik, és fokozatosan téliesre fordul időjárásunk. Ez a folyamat már el is kezdődött. Nézzük, mire számíthatunk november második felében.

November 16-18: további  fokozatos lehűlés

A hét hátralévő részében még folytatódik a csendes, többnyire száraz idő több órás napsütéssel. Vasárnap estefelé kezdődik majd erősebb felhősödés. A hétvégén már az ország nagy részén 0,-4 fok közötti éjszakai fagyokra érdemes készülni, délutánonként pedig már jellemzően csak +5,+10 fok közé melegszik a levegő, ami egyébként nagyjából megfelel az ilyenkor szokásosnak.

November 19-22: kora télies hideg

A jövő hét elején észak felől újabb hulláma érkezik a hideg levegőnek: a maximumok már csupán +2,+7 fok között mozognak majd, az éjszakai lehűlés ugyanakkor nem erősödik (0 fok közelében marad), mivel egyre több felhő borítja az eget. Hétfőn még csak elszórtan van esély záporokra, főleg az északi megyékben havasesőre/hózáporokra, aztán kedd-szerda környékén már országszerte sokfelé várható csapadék. Ennek halmazállapota eső, havaseső, havazás vegyesen lehet. Szilárd halmazállapotú csapadékra leginkább az északi-,valamint nyugati megyékben van esély.

November 23-30: mozgalmas idő, a végén erősebb lehűléssel?

A hónap utolsó hét napjában előreláthatólag változékony, több alkalommal csapadékos időjárás alakulhat ki. Valószínűleg a térségünkben húzódik majd a tőlünk északra lévő egyre hidegebb, valamint a tőlünk délre található enyhébb légtömeg határvonala, így a csapadék halmazállapota vegyesnek ígérkezik. A ciklonok előtt – különösen délkeleten – még átmenetileg 10 fok köré is visszaenyhülhet a levegő, ugyanakkor a hónap legvégére már térségünkre zúdulhat a hideg, sarkvidéki eredetű levegő, ami komoly lehűlést, országos havazást, majd kemény éjszakai fagyokat okozhat.

Ez természetesen még nem 100%-közeli prognózis, mindenesetre érdemes készülni erre a jövőképre is, ugyanis vannak erre utaló jelzések.