Karácsonyra enyhülés és olvadás valószínű

Péntekig még kitart a hideg, sokfelé napközben is fagyos időjárás, majd a hétvégétől délnyugat felől több hullámban enyhe, időnként nedves léghullámok érkeznek fölénk, így a hótakaró valószínűleg egyre nagyobb területen olvadásnak indul. 

Szerdától – péntekig

még nem számíthatunk jelentős változásra: éjszakánként jellemzően -2,-10, délutánonként pedig -3+2 fok közötti hamisítatlan télies, januárt idéző hőmérsékletek várhatóak. Sok felhő lesz felettünk, többfelé napközben is tartósan párás, foltokban ködös maradhat a levegő. Csütörtökön és pénteken elszórtan újra van esély kisebb csapadékra, ami vegyesen ónóseső, fagyott eső, hószállingózás, havaseső is lehet.

Hétvégén

már enyhébb, időnként nedves levegő áramlik fölénk. Az éjszakai fagyok 0 fok köré szelídülnek, napközben pedig az ország nagy részén +2,+7 fok közötti értékek valószínűek, azonban az északkeleti megyékben továbbra is 0 fok közelében maradhat a nappali felmelegedés. Továbbra is a felhők lesznek túlsúlyban, és szórványosan csapadék is várható, de ennek halmazállapota egyre inkább folyékony lesz. Inkább csak a hidegebb északkeleti tájakon van esély arra, hogy még mindig hó/havaseső hulljon.

Karácsonykor változékony, enyhe idő

Az ünnepek alatt előreláthatólag az ilyenkor szokásosnál néhány fokkal enyhébb, változékony, időnként csapadékos idő valószínű. Éjszakánként 0, délutánonként +3,+8 fok közötti hőmérsékletekre van kilátás. A gyakori felhősödésből több alkalommal is előfordulhatnak esők, záporok. Havazásra már inkább csak a magasabban fekvő vidékeken, illetve síkvidéken kis eséllyel északkeleten van még némi remény. A pozitív hőmérsékletek miatt a jövő hét elejére az ország nagy részén elolvadhat a hótakaró. Kivételt ez alól a hegyvidéki tájak, valamint az északkeleti területek jelenthetnek majd.