Egyre valószínűbb, hogy a jövő héten markáns lehűlés érkezik

Az előttünk álló napokban ugyan napról-napra egy-egy fokkal veszít erejéből az októberi indián nyár, de az ország nagy részén még így is folytatódik az ilyenkor szokásosnál közel 10 fokkal melegebb időjárás. Október 28-a után aztán valószínűleg megérkezik a markáns lehűlés.

Péntektől – vasárnapig

továbbra nyugodt, eseménytelen időjárás lesz, de két változást tapasztalhatunk az eddigiekhez képest. Egyrészt fokozódik az éjszakai ködhajlam, és már több helyen maradhatnak egész nap tartósan párás, ködfelhős területek, ahol 20 fok alatt tetőzik a hőmérséklet. Az ország nagyobbik felén a köd feloszlása után még mindig marad a napsütéses vénasszonyok nyara, azonban lassanként megszűnnek a 25 fok feletti értékek. Eleinte 21-26, majd 19-24 fok közötti maximumok várhatóak.

A jövő hét első felében

észak-északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket, amely legkorábban keddre, legkésőbb szerdára meghozza az országos, jelentős lehűlést. A lehűlés mértékében még mindig van bizonytalanság, ugyanakkor az egyre valószínűbb, hogy a mostani, extrém magas érékekhez képest legalább 10, de akár 15-20 fokkal hidegebb légtömegek áraszthatják el térségünket. Ezzel pedig az időjárás legjobb esetben is visszatér a normális, október végi kerékvágásba, sőt arra is van esély, hogy az első lehűlési hullám után egy újabb érkezik, ami már az átlagosnál jóval hidegebb időt eredményezhet. A lehűléssel együtt pedig először október 29-e körül, majd november első napjaiban már a csapadék valószínűsége is jelentősen növekszik.