A jövő hét közepén erős felmelegedés jön – átmenetileg beköszönt az igazi tavasz

Ahogy már korábban írtuk, március 10-e után erősebb felmelegedés valószínű. Egyre nagyobb az esély arra, hogy a jövő hét folyamán valóban ízelítőt kapunk az igazi tavaszból, de az is valószínű, hogy a felmelegedés nem lesz tartós, illetve, az is, hogy nem lesz tartósan zavartalan a napsütés sem.

Szombaton

a csapadékos időjárást okozó ciklon kelet felé hagyja el térségünket, így nyugat felől már időnként felszakadozik a felhőzet, és főleg a Dunántúlon már időnként a Nap is kisüthet. Az ország keleti felében ugyanakkor még sok felhő borítja az eget, és itt délutánig továbbra is számíthatunk esőre. A reggeli 0,+5 fokról délutánra 6-12 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap

a változóan felhős ég mellett már országszerte több órás napsütésben bízhatunk, és csak helyenként, nagyobb eséllyel keleten alakulhat ki gyenge eső vagy zápor. Reggel +1, míg délután +9,+10 fok körüli hőmérséklet valószínű, ami nagyjából megfelel az ilyenkor szokásosnak.

A jövő hét első napjaiban

lassú, fokozatos melegedés várható: hétfőn 10, kedden 11-12 fok közelében tetőzhetnek a maximumok. A napsütést gyakran zavarják felhős időszakok, és mindkét nap előfordulhat elszórtan kisebb eső, zápor.

A jövő hét közepétől

magasabb fokozatra kapcsol a tavasz: 15-16 fok köré erősödik a nappali felmelegedés, sőt helyenként akár 20 fokot is mérhetünk majd. Mindemellett azonban megmarad az időjárás változékony jellege: szerda környékén érintheti térségünket egy front, ami újból okozhat több helyen csapadékot. Szerdától – szombatig előreláthatólag két hullámban jön felmelegedés, majd vasárnaptól már bizonytalan mértékű lehűlés körvonalazódik. Az átlagosnál melegebb tavaszi időjárás tehát nem ígérkezik tartósnak.