10 fokos lehűlést hoz a pénteki hidegfront – visszatér az átlagos kora tavasz

A csütörtöki 20 fok körüli, vagyis május elejének megfelelő meleg után pénteken egy markáns hidegfront hoz jelentős lehűlést, így az időjárás gyorsan visszatér a normális, márciusi kerékvágásba.

Pénteken

az érkező hidegfront hatására már a hajnali óráktól fokozatosan beborul az ég, és északnyugat felől egyre többfelé kell esőkre, záporokra számítani, miközben többfelé megerősödik az északnyugatira forduló szél. Hajnalban 5-10 fok várható, míg napközben az ország nagyobbik, északi felén már alig emelkedik, 10 fok közelében marad a hőmérséklet. A déli-délkeleti megyékben mérhetünk még 12-16 fok közötti értékeket.

Szombaton

a hajnali 0,+5 fokról délutánra már országszerte „csak” 8-12 fok közé emelkedik a hőmérséklet, ami egyébként megfelel a március közepén elvárhatónak. Szombaton még gyakran zavarhatják felhős időszakok a napsütést, azonban ezekből a felhőkből már csak néhol fordulhat elő zápor, a hegyekben esetleg egy-egy hózápor.

Vasárnap

nyugalomba jut a hideg levegő, így reggel több helyen várható gyenge (-1,-2 fok körüli) fagy, míg délután 9-10 fok környékén alakul a hőmérséklet. A hét utolsó napján már sok napsütés valószínű, csapadék nélkül.

A jövő héten

kellemes, csendes, napsütésben gazdag tavaszi időjárásra van kilátás fokozatosan emelkedő hőmérsékletekkel. Eleinte 10-12, a hét közepétől már 15-16 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatóak, igaz a hét első napjaiban még az éjszakák csípősek lesznek, több helyen fagyhat. Ez a kellemes, melegedő, száraz tavaszi időjárás jövő hét péntekig kitarthat. Március 20-a után aztán egy komolyabb lehűlés körvonalazódik.