A jövő héten újabb markáns lehűlés érkezhet

Már március közepén írtuk, hogy a 21-26-a közötti télies idő után felmelegedés valószínű, de április 1-je körül újabb lehűlés érkezhet. Ez a hosszú távú prognózis az asztrológiai tényezők alapján készült. Most viszont már a meteorológiai modellek is jelzik a jövő heti lehűlés lehetőségét, így egyre nagyobb a valószínűsége.

Március 30-áig visszatér a tavasz

Az előttünk álló 5 napban gyorsan visszatér a hamisítatlan tavaszias időjárás. Csütörtökön a Dunától keletre már nyoma sem lesz a télnek: 10-16 fokig melegszik a levegő és több órára kisüt a Nap, ugyanakkor a Dunántúlon még 5-10 fok között marad a hőmérséklet, és nyugaton a felhőké lesz a főszerep. Ezt követően a jövő hét elejéig országszerte kellemesen meleg, 13-20 fok közötti nappalokra és fagymentes éjszakákra számíthatunk.

Mi várható március 30-a után?

Március 31-e körül újra változik a légköri helyzet. Észak-Európa felől ismét nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul el déli irányba. Az már most nagyon valószínű, hogy ebből a hideg levegőből valamennyi hozzánk is jut, azonban jelen pillanatban ennek mértéke még kérdéses. Jelenleg a legesélyesebb forgatókönyv szerint 5-10 fok közé mérséklődik a nappali felmelegedés, és csak a hegyekben fordulhatnak elő hózáporok. Ugyanakkor az a jövőkép is bekövetkezhet, hogy ennél markánsabban, 1-7 fok közé zuhannak vissza a maximumok, és újra láthatunk síkvidéken is hópelyheket. A következő napokban egyre pontosabban körvonalazódik a jövő heti lehűlés mértéke, így érdemes lesz figyelni a naponta frissülő prognózisokat.