Egyre valószínűbb, hogy húsvét után megérkezik a markáns lehűlés

Ahogy már korábban többször is írtuk, április 12-15-e között lehűlés körvonalazódik. Most már egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a lehűlés bekövetkezik, de a mértékében még van némi bizonytalanság.

Pénteken lesz egy kis változás

A következő 24 órában tőlünk északra-északkeletre hűvösebb légtömeg halad el, és ebből egy kevés a Kárpát-medencébe is szivárog. Ennek hatására egyrészt annyi változást fogunk érzékelni, hogy pénteken egy árnyalattal alacsonyabb, de még így is nagyon kellemes, 16-22 fok közötti maximumokra számíthatunk, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel. Másrészt pedig a korábban megszokott felhőtlen égbolt után pénteken már időnként gomolyfelhők is zavarják a tavaszi napsütést. Ezekből a felhőkből azonban csak elvétve, minimális eséllyel alakulhat egy-egy jelentéktelen zápor.

Szombattól – hétfőig

újra melegedő tendencia következik: szombaton 17-22, vasárnap 18-23, míg hétfőn 19-25 fok közötti nappali felmelegedés várható továbbra is sok napsütéssel és gomolyfelhőkkel. Húsvét hétfőn a nap második felében ugyanakkor a közeledő hidegfront hatására már változás kezdődik: északnyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, és kezdetben csak helyenként, hétfő estétől már egyre többfelé kell záporokra, néhol akár zivatarokra is készülni.

Kedden

előreláthatólag a hajnali órákban megérkezik és gyorsan át is vonul az ország felett a markáns hidegfront: útját viharos északnyugati szél, esők, záporok, sőt a hegyekben a gyors lehűlés hatására akár hózáporok is kísérhetik. A front érkezése már nagyon valószínű, abban ugyanakkor még van bizonytalanság, hogy milyen mértékű lehűlést hoz. A legesélyesebb jövőkép az, hogy keddre nagyjából 10 fok köré mérséklődik a nappali felmelegedés. Kis eséllyel ennél valamivel erősebb, országszerte 5-10 fok közötti, illetve szintén kis eséllyel valamivel magasabb 10-15 fok közötti maximum hőmérsékletek lehetnek kedden. Ezekből a számokból azonban jól látszik, hogy ha a magasabb értékek is valósulnának meg, az is 10 fokos, vagyis jelentős visszaesést jelent a kora nyáriasan meleg húsvét hétfő után. A drasztikus lehűlés tehát már szinte borítékolható.

Mi várható a lehűlés után?

A kedden érkezett markáns hidegfront után szerdán még hűvös időre van kilátás, olyannyira, hogy újra visszatérhetnek a hajnali fagyok, aztán a hét második felében határozott és gyors felmelegedés következik.