Még tartogat néhány markáns lehűlést és sok csapadékot is az idei tavasz

A hosszútávú asztrológiai előrejelzések alapján az látszik, hogy a tavasz hátralévő részében is érkezhet még néhány alkalommal erős lehűlés, illetve május közepére megszűnhet a szárazság.

Mikor érkezhet még lehűlés?

Április második felében még legalább két hullámban van esély markánsabb lehűlésre. Először rögtön húsvét után várható egy 10-15 fokos hőmérsékleti zuhanás, majd ezt követően újra melegedő tendencia, kellemes, tavaszias időszak következik, aminek április 20-a környékén ismét egy hidegfront vethet véget. Ezzel azonban minden bizonnyal még nem ér véget az erősebb hidegfrontok ideje, ugyanis május első felében újra több hullámban hideg légtömegek érhetik el térségünket, és ekkor akár tartósabban is az átlagosnál hűvösebb maradhat az időjárás.

Mikor számíthatunk csapadékra?

Legutóbb február végén-március elején volt egy csapadékos periódus, amikor rendesen feltöltődött a talaj nedvességgel. Az elmúlt egy hónapban ugyanakkor nem nagyon volt utánpótlás, ezért a talaj felső rétege kezdi elveszíteni a nedvességtartalmát, ahogy ez az Országos Meteorológiai Szolgálat talajnedvesség térképén is látszik. Jók az esélyek arra, hogy ebben a helyzetben változás álljon be. Az április 13-ai hidegfrontból előreláthatólag még csak az ország kisebb hányadán, ugyanakkor április 20-a körül már akár többfelé számottevő mennyiség is lehullhat. Csapadék terén azonban a nagyobb eseményeket majd az április 30-május 15-e közötti időszakban érdemes várni. Ebben a periódusban vannak arra utaló jelzések, hogy több alkalommal is érintheti az ország területét kiadósabb esőket okozó nedves légtömeg. Könnyen előfordulhat, hogy egy hónap múlva inkább a sok víz, nem pedig a szárazság jelenti a problémát. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az idei nyár itt Közép-Európában nem éppen tűnik száraznak.