Északon hűvös tavasz, délen kellemes nyár – csak lassan mérséklődik a megosztottság

Szerdára kettészakadt az ország hőmérsékleti szempontból: az ország északi felén borongós, időnként csapadékos idő volt jellemző nagy területen csupán 10-19 fok közötti maximum hőmérséklettel, ezzel szemben a déli megyékben 23-28 fok közötti nyárias meleg volt jellemző. A következő napokban csak lassan mérséklődik az éles megosztottság.

Csütörtökön

hajnalban +4,+16 fok, míg délután általában 17-30 fok között alakul a hőmérséklet északról dél felé a növekvő értékekkel. A szerdai naphoz képest tehát már egy kicsit csökken, de még egy évszaknyi lesz a kontraszt az országon beül. Az ország nagy részén kisüthet több órára a Nap, aztán a délutáni órákban kezd növekedni a felhők mennyisége, és az esti órákhoz közeledve elszórtan esőkre, záporokra, néhol zivatarra készülhetünk.

Pénteken

hajnalban és reggel több helyen számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, majd napközben dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, miközben 20-28 fok közé melegszik a levegő. Legtovább az északi megyékben marad felhős, csapadékos az időjárás, így ott ismét csupán 15-19 fok között maradhatnak a maximumok.

Hétvégén

fokozatosan csökken a nagy hőmérsékleti megosztottság: szombaton 16-25, vasárnap pedig 21-27 fok közötti nappali felmelegedésre van kilátás. Az időjárás változékony jellege megmarad: a néhány órás napsütés mellett gyakori felhősödés és elszórtan kisebb eső, zápor valószínű.

A jövő hét első felében

átmeneti megtorpanás után újra emelkedő pályára állhat a hőmérséklet és ezúttal már országszerte nyárias értékek lehetnek jellemzőek legalább néhány napig. A melegebb periódus tartósságában ugyanakkor még van bizonytalanság.