Pénteken markáns hidegfront érkezik többfelé kiadós csapadékkal

Pénteken

nyugat felől fokozatosan beborul az ég, és délelőtt még csak a Dunántúlon, majd később már máshol is egyre többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani. Főként az ország nyugati felén/kétharmadán van esély jelentősebb mennyiségű csapadék lehullására, míg keletebbre már előreláthatólag kevesebb jut. Kezdetben a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél erősödik meg, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. Reggel 13-19 fok, míg délután nyugaton már csak 15-20, míg máshol a front előtt még 21-27 fok közötti hőmérséklet várható.

Szombaton

a front mögött nyugat felől gyorsan kitisztul az ég, így több órás napsütésre, időnként gomolyfelhősödésre van kilátás élénk széllel. Délután szórványosan alakulhat ki egy-egy nyárias zápor, zivatar. Reggel 12-14, délután pedig kellemes, 24-25 fok körüli kora nyárias meleg várható, ami nagyjából megfelel a június elején elvárhatónak.

Vasárnaptól – a jövő hét közepéig

fülledtebb, labilisabb légtömegek lesznek felettünk, így a több órás napsütés mellett erős gomolyfelhő-képződésre, és főként délutánonként többfelé záporokra zivatarokra van esély. Ezek nem érintik az egész országot, ezért kis területen belül is nagy különbségek alakulhatnak ki a csapadék terén. Lokálisan egy-egy zivatarból akár jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat, míg maradhatnak teljesen száraz területek is. Éjszakánként általában 10-16, délutánonként pedig 20-27 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a zivatarokkal érintett tájakon átmenetileg jelentősen lehűlhet a levegő.