Ilyen idő valószínű június végéig – változékonyság, zivatarok és napos strandidő is várható

Előreláthatólag a záporok, zivatarok június további részében is gyakoriak lesznek, így egyre nagyobb területen mérséklődik az aszályos helyzet, de a záporok lokális jellegéből adódóan még mindig maradhatnak száraz tájak. Jó hír a nyaralóknak, hogy a fülledt, záporokra hajló időjárás mellett már napsütéses strandidőben is többször bízhatunk, valamint a jelenleg 18-20 fok körüli tavaink hőmérséklete is lassanként tovább emelkedik.

Június 10 – 15

A hónap közepéig fülledt, nedves légtömegek lesznek felettünk, így a napsütés mellett erős gomolyfelhő-képződés várható, amelyből minden nap legalább szórványosan, de az időszak nagy részében inkább többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Ezekből lokálisan továbbra is hullhat jelentős mennyiségű csapadék. A nappali felmelegedés többnyire 22-27 fok között alakul, azonban a csapadékkal érintett tájakon átmenetileg ennél hűvösebb, június 13-a körül pedig országszerte melegebb, inkább 25-31 fok közötti értékek lehetnek, és ekkor hosszabb napos időszakokra is van esély.

Június 16 – 30

A hónap második felében annyi változást tapasztalhatunk, hogy két hullámban is melegebb, kissé szárazabb légtömegek érkezhetnek fölénk, amikor a maximum hőmérsékletek már 30 fok körül, sőt akár a felett is tetőzhetnek, és néhány napig kevesebb helyen alakulhatnak ki záporok. Ezt leszámítva azonban az időjárás változékony jellege megmaradhat. Június 21-e körül kis valószínűséggel, aztán a hónap legvége-július eleje környékén már nagyobb eséllyel érheti el lehűlést és csapadékot hozó hidegfront térségünket, és az utóbbi akár markánsabb lehűléssel és jelentősebb csapadékkal járhat.