A hét első felében sokfelé záporok, heves zivatarok és főként nyugaton jelentős felfrissülés várható

Az elmúlt egy hét nyugodtabb, meleg időjárása után változás jön. Hétfőn egy hidegfront közeledik nyugat felől, aztán kedden és szerdán egy ciklon hoz kiadós záporokat, zivatarokat és főként a Dunántúlra felfrissülést.

Hétfőn

az ország nagy részén még több órára kisüt a Nap és 29-35 fok közé melegszik a levegő, záporok, zivatarok pedig egyelőre csak helyenként fordulhatnak elő. Az ország nyugati-északnyugati megyéiben ugyanakkor már a felhők kerülnek túlsúlyba, és délutántól-estétől ott egyre nagyobb eséllyel pattanhatnak ki zivatarok, miközben a hőmérséklet a beáramló hűvösebb levegő hatására már 25-28 fok közé mérséklődhet.

Kedden és szerdán

több hullámban nagy nedvességtartalmú légtömegek áramlanak fölénk, ezért összességében sokfelé és több alkalommal számíthatunk záporokra, zivatarokra, több helyen heves zivatar és felhőszakadás is valószínű. Az ország egy részén jelentős mennyiségű csapadék lehullására van esély és károkozó viharokra is érdemes felkészülni. A Dunántúlon csupán 20-25, míg a Dunától keletre 26-31 fok közötti hőmérséklet valószínű, keleten a magasabb értékekkel.

Csütörtöktől

nagy valószínűséggel melegedő tendencia következik, miközben szárazabbra fordul az időjárás, de a napsütés mellett a fülledt, meleg időben helyi záporok, zivatarok kialakulhatnak továbbra is. A felmelegedés mértékében még van bizonytalanság: a legenyhébb jövőkép szerint jövő hétvégén „csak” 30-31 fok körüli mérsékelt kánikula várható, de akár 35 fok körüli hőség sem kizárt.