Egyre valószínűbb, hogy augusztus végére markáns hidegfront érkezik

Ahogy már augusztus elején, illetve azóta többször is írtuk, a hónap legvégére markánsabb lehűlés körvonalazódik. Most már egyre valószínűbb, hogy ez a lehűlés bekövetkezik. Mindemellett annak is egyre nagyobb az esélye, hogy a lehűlés előtti felmelegedés a korábbi várakozásainknál erősebb lesz, így pár napra még visszatér a kánikula.

Szerdán

a friss (10-16 fok közötti) reggel után délutánra a több órás napsütés és a fölénk áramló meleg levegő hatására 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Egy szakadozott felhősáv vonul majd át felettünk, ezért időnként felhők zavarják a napsütést, de csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor.

Csütörtökön

egy gyenge, érintő hidegfront hatására élénk északnyugati széllel pár fokkal frissebb levegő áramlik fölénk, de még így is 25-29 fok között marad a nappali felmelegedés. Továbbra is a napsütés lesz túlsúlyban, az időnként megnövekvő felhőzetből csak helyenként lehet kisebb zápor.

Péntektől – vasárnapig

a nyugat felől közeledő markáns hidegfront előterében dél felől gyors, jelentős felmelegedés kezdődik: pénteken 26-31, szombaton pedig már 30-35 fok közötti kánikula várható sok napsütéssel. Szombat késő délutántól-estétől a Dunántúlon már kipattanhatnak zivatarok, majd vasárnap nyugati irányból eleinte a Dunántúlon, később a középső országrészben is záporok, heves zivatarok kialakulása valószínű, miközben északnyugatira fordul a szél. Vasárnap nyugaton már csak 21-26, míg délkeleten még 30-36 fok várható.

A jövő hét elején

előreláthatólag az egész ország területét 10-15 fokkal hidegebb levegő árasztja el. A hét elején hűvös, szeles, sokfelé csapadékos idő valószínű, majd átmenetileg szárazabb, tipikus kora őszies hangulatú időjárás alakulhat ki hűvös éjszakákkal és mérsékelten meleg nappalokkal.