Erős felmelegedés kezdődik – a hidegfront előtt néhány napra visszatér a kánikula

Pénteken

a reggeli 10-15 fok után délutánra az élénk délies széllel 26-31 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A sok napsütést időnként felhők szűrik, de számottevő csapadék nem lesz.

Szombaton

Továbbra is sokat süt a Nap, és az élénk-erős délies széllel még melegebb levegő érkezik: jellemzően 30-35 fok közötti kánikula lesz, de néhol akár ennél magasabb érték sem kizárt. A délutáni óráktól nyugaton és északon már néhol kipattanhat egy-egy zápor/zivatar.

Vasárnap

a közeledő hidegfront hatására nyugat felől már növekszik a gomolyfelhők mennyisége, de záporok, zivatarok egyelőre még mindig inkább csak a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki, és ott kezdhet 30 fok alá mérséklődni a hőmérséklet. Az ország nagyobbik délkeleti felén-kétharmadán még kitarthat a 30-36 fok közötti hőség sok napsütéssel.

A jövő hét első napjaiban

először a dunántúli, majd a keleti tájakat is elárasztja a hidegebb légtömeg, és keddre-szerdára már országszerte 21-26 fok közé eshet vissza a nappali felmelegedés. A hét legelején ugyanakkor jelentős különbség alakulhat ki a nyugati és délkeleti megyék között. Nyugaton helyenként a 20 fokot sem érheti el a hőmérséklet, míg egészen keleten-délkeleten még hétfőn is 30 fok köré kúszhat a hőmérő higanyszála. A hét első felében összességében többfelé van esély kiadós mennyiségű csapadékra.