Véget ér a kánikula, 10-15 fokos lehűlés jön többfelé kiadós csapadékkal

Lassan a végéhez közelít a nyárvégi kánikula. A hét elején először a Dunántúlt, majd a keleti területeket is 10-15 fokkal hidegebb levegő árasztja el, így egy is ízelítőt kapunk az őszből.

Vasárnap

délután az ország nagyobbik délkeleti kétharmadán még 32-37, az északnyugati megyékben már „csak” 27-31 fok között tetőzik a hőmérséklet. Nyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, amelyek eleinte főként a Dunántúlon később a középső megyékben is szűrik időnként a perzselő napsütést. Az esti órákban északnyugaton-nyugaton újra kipattanhatnak zivatarok.

Hétfőn

nyugat felől fokozatosan a felhők kerülnek túlsúlyba, de keleten-délkeleten még kisüthet hosszabb időre a Nap. Kezdetben csak elszórtan, a késő délutáni-esti óráktól délnyugat felől egyre többfelé kell esőre, záporra, főleg a Dunától keletre zivatarokra készülni, miközben északnyugatira fordul a szél. A Dunántúlon már csupán 20-26, a Dunától keletre még 27-31 fok várható.

Kedden

országszerte 18-25 fok közé esik vissza a nappali felmelegedés. Eleinte többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, majd délutántól már fokozatosan megszűnik a csapadék és felszakadozik a zárt felhőzet, de főként északon tartósan felhős maradhat az ég, és ott néhol még délután is 15-17 fok között maradhat a hőmérséklet. A hét első két napján elsősorban a Dunántúlon nagy területen kiadós mennyiségű csapadék lehullására van esély.

Szerdától – péntekig

friss (7-15 fok közötti) éjszakákra és 21-26 fok közötti kora őszies nappalokra van kilátás. Jellemzően változóan felhős lesz az ég, csütörtökön a legkevesebb napsütéssel, amikor elszórtan újra számíthatunk esőre, záporra.

Hétvégén

lassanként melegedő, eleinte 22-27, majd 23-29 fok közötti maximumokra számíthatunk. A több órás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, de záporok csak helyenként, leginkább vasárnap fordulhatnak elő.