A Mikulás még száraz, enyhe időben érkezik, aztán változás kezdődik

December 6-án, vasárnap

a fagymentes (0,+10 fok) hajnal után délutánra az élénk-erős délkeleti szélben ismét magasra, 8-16 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten a legmagasabb értékekkel. A változóan felhős ég mellett még hosszabb napos időszakokra van kilátás, azonban délután nyugat felől már egyre több felhő érkezik fölénk, és az esti órákban nyugaton már eleredhet az eső.

Hétfőn

már túlnyomóan borult lesz az ég, amelyből többfelé kell esőre, záporra készülni. A fagymentes éjszaka után a felhőzet és a csapadék miatt már kissé hűvösebb, de még mindig az ilyenkor szokásosnál enyhébb idő várható többnyire 5-11 fok közötti maximumokkal.

Keddtől – péntekig

a változékonyság lesz időjárásunk legfőbb jellemvonása. Több alkalommal is nedves légtömegek érik el térségünket, így átmeneti szünetekkel a hét közepén, majd a hétvégén ismét növekszik a csapadék esélye. A csapadék döntően eső formájában hullik, de a hét közepétől már a magasabban fekvő tájakon, sőt a hétvégén a hidegebb éjszakai órákban néhol akár síkvidéken is kialakulhat átmenetileg havaseső/havazás. Az éjszakák többnyire fagymentesek lesznek, a nappali felmelegedés pedig jellemzően az átlagosnál magasabb, 5-10 fok közötti tartományban mozog majd, azonban a hét végéhez közeledve lassanként az 5 fokhoz közeli maximumok válhatnak jellemzővé.