Tartósan eseménytelen időszak kezdődik, aztán az ünnepek előtt változás jön

A korábbi előrejelzéseinknek megfelelően a hónap közepe nagy valószínűséggel eseménytelen, párás időszakot hoz, majd karácsony előtt felmelegedés várható, de előreláthatólag ez nem lesz tartós. Részletek az alábbiakban.

December 11 – 19

Az előttünk álló 8-9 napos időszakban a jelentős változást hozó frontok elkerülik térségünket. Összességében eseménytelen, párás, többnyire felhős időre van kilátás több alkalommal erősödő ködhajlammal. Azokban a körzetekben, ahol átmenetileg kisüt a Nap, akár 10 fok közébe is kúszhat a hőmérő higanyszála, ugyanakkor a felhős, párás tájakon (ezek lesznek túlsúlyban), inkább kevéssel 5 fok alatti nappali felmelegedés várható. Az éjszakák fagypont körülinek ígérkeznek.

December 19-e után

továbbra is úgy tűnik, hogy változékonyabbra fordulhat időjárásunk, a frontok pályája ismét keresztezi majd a Kárpát-medencét. A karácsonyi ünnepek előtt még egy hullámban érkezhet felmelegedés, amit az ünnepek alatt már lehűlés követhet csapadék kíséretében. Ez a csapadék a fölénk áramló hideg levegő hatására már egyre nagyobb eséllyel hó formájában hullhat. Az asztrológiai előrejelzéseink alapján a december 23-28-a közötti időszakban továbbra is viszonylag nagy (65-68%) eséllyel kialakulhat havazás az ország jelentősebb hányadán. A meteorológiai modellek ugyanakkor ilyen időtávban még nem megbízhatóak, ezért érdemes követni a frissülő prognózisokat.

Fotó: Pixabay