Gyakran csapadékos, változékony időt hoz az év első hete – a végén lehűléssel

2021 első hetében folytatódik a mozgalmas időjárás. Több alkalommal is számíthatunk csapadékra, amely kezdetben az enyhe idő miatt biztosan eső lesz, majd a hét második felében növekszik a halmazállapot bizonytalansága, ugyanis lehűlés körvonalazódik.

Vasárnap

délnyugat-nyugat felől egy csapadékzóna halad át felettünk. Hajnalban a Dunántúlon, reggel a középső megyékben, majd a nap második felében egyre inkább északkeleten várható eső, zápor. Nyugat felől ugyanakkor délután már elkezd felszakadozni felhőzet. Reggel -1,+4, délután +4,+9 fok közötti értékeket mérhetünk.

A hét első felében

Két hullámban, először hétfőn, majd szerdán érkezik nedvesebb levegő térségünkbe, így a felhők lesznek túlsúlyban. Kevés napsütés kedden lehet. Hétfőn és szerdán több helyen fordulhat elő eső, zápor, de szerdán a nyugati-, valamint északi tájakon már havaseső, havazás válthatja fel az esőt. Éjszakánként 0,+5, délutánonként +4,+9 fok között alakul a hőmérséklet, de szerdán északon és nyugaton már pár fokkal alacsonyabb maximumok valószínűek.

Csütörtöktől – vasárnapig

ismét egy ciklon közelíti meg térségünket, így újra többfelé várható csapadék, ezúttal már nagyobb mennyiségben is. A ciklon mögött hideg, ugyanakkor előoldalán meleg levegő áramlik majd. Az ország északnyugati felén már egyre inkább növekszik a havazás esélye, azonban délkeleten még bizonytalan a halmazállapot-váltás, ugyanis ott a hétvége elején még lehet egy átmeneti visszamelegedés. A hét legvégétől azonban már nagyobb valószínűséggel országszerte csökkenő pályára áll a hőmérséklet és téliesre fordul időjárásunk.