További enyhülés várható – a hét második felében akár napi melegrekord is dőlhet

A következő napokban délnyugat felől fokozatosan az egész országot egyre melegebb légtömegek árasztják el, így lassanként a most még télies északkeleten is tovább enyhül az idő. Péntek környékén pedig akár rekordközeli értékek is előfordulhatnak helyenként.

Csütörtökön

reggel -1,+7, délután +8,+15 fok között alakul a hőmérséklet, és a változó felhőzet mellett az élénk-erős déli-délnyugati szélben több órás napsütés várható az ország jelentős részén. Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor beragadhat a rétegfelhőzet, így ott +5 fok közelében maradhatnak a maximumok.

Pénteken és szombaton

marad a szeles, szokatlanul enyhe időjárás: éjszakánként átlalában 0,+8, délutánonként +7,+15 fok között alakul a hőmérséklet. Ezekben a napokban a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet rekordja +7,+8 fok környékén van, ami jó eséllyel megdőlhet. Emellett pedig a január 22-ére vonatkozó +15,5 fokos napi rekordot is megközelíthetjük a Dunántúlon. Pénteken még csak elszórtan, szombaton már egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, amit szombat estétől a hegyekben és északon-északnyugaton akár havaseső, havazás is válthat, ugyanis ekkor már lehűlés kezdődik.

Vasárnaptól

átmenetileg csökkenő pályára áll a hőmérséklet: újra országszerte 10 fok alá, majd egyre inkább +5 fok köré, illetve a jövő hét első felében akár kevéssel az alá is mérséklődhet a nappali felmelegedés. A csapadék halmazállapota ezzel együtt újra szilárd lehet az ország egy részén. A jövő hét közepén aztán máris enyhülés valószínű.