Felhős hétvége – északkeleten tél, délnyugaton tavasz várható

Évszaknyi hőmérsékleti kontraszt alakul ki hazánk területén a következő napokban. Ennek oka, hogy tőlünk északra, a közelünkben jelentősebb mennyiségű hideg, sarkvidéki légtömeg halmozódott fel, míg tőlünk délre meleg, szubtrópusi levegő található, és e kettő határán helyezkedik el a Kárpát-medence.

Szombaton

Reggel 0,+7, míg délután +1,+16 fok között alakul a hőmérséklet. Az ország északkeleti harmadán számíthatunk az 5 fok alatti, télies-,míg a délnyugati harmadban a +10 fok feletti, tavaszias értékekre. A kettő közötti zónában +5,+10 fok valószínű. Alapvetően sok felhő lesz felettünk, inkább csak délnyugaton-délen süthet ki hosszabb időre a nap. Elszórtan, várható kisebb eső, zápor, de az Északi-középhegység területén havaseső, hó, sőt ónoseső is előfordulhat.

Vasárnap

marad a szokatlanul éles kontraszt: jellemzően +2,+15 fok között alakul a nappali felmelegedés, továbbra is északkeleten lesz a leghidegebb. Eleinte elszórtan, estétől egyre többfelé kell csapadékra készülni, amely az északkeleti harmadban vegyes halmazállapotú lehet.

Kilátások a jövő hétre

A jövő hét első felében még mindig nagy különbségek jellemzik hazánk időjárást. Ezúttal az északnyugati megyék fölé szivárog be hidegebb levegő, így ott fordul téliesre az időjárás, míg a déli-délkeleti területek lesznek tavasziasak. Több hullámban számíthatunk csapadékra, akár nagyobb mennyiségben is. Ez zömében eső lesz, ugyanakkor északnyugaton időnként havaseső, hó is hullhat. A hét második felében már csökken a megosztottság: országszerte az átlagos közelében alakulhat a hőmérséklet.