A hét elején tovább csökken a hőmérséklet – visszatérnek az éjszakai fagyok

Hétfőn és kedden továbbra is hideg légtömegek áramlanak fölénk, így az ilyenkor szokásosnál több fokkal hűvösebb időre van kilátás, éjszakánként pedig több helyen is fagyhat.

HÉTFŐN

hajnalra -4,+5 fok közé hűl le a levegő, főként a Dunától keletre eső tájakon süllyedhet többfelé kevéssel fagypont alá a hőmérséklet. A legmelegebb délutáni órákban is hűvösebb lesz az eddigieknél: csupán 8-13 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők. Napközben egyre több felhő lesz az égen, így már csak kevés napsütésben bízhatunk, és elszórtan gyenge záporok, a hegyekben hózáporok előfordulhatnak.

KEDDEN

a reggeli -2,+3 fokról már csak 6-13 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ekkor az ország nyugati felén-kétharmadán borítja sok felhő az eget, és főként a nap első felében ezeken a tájakon alakulhatnak ki esők, záporok, sőt a magasabban fekvő tájakon havaseső, havazás sem kizárt. A keleti megyékben ugyanakkor a kevesebb felhőre és több órás napsütésre van esély.

SZERDÁTÓL FOKOZATOS JAVULÁS

Szerdától napról-napra enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, így az időjárás hőmérsékleti szempontból lassanként visszatér a normális, áprilisi kerékvágásba. Az éjszakai fagyok lassanként egyre kisebb területre korlátozódnak, hétvégére pedig már el is tűnnek. A nappali felmelegedés pedig kezdetben 10-16, majd 15-22 fok közé erősödik. Zavartalan napsütésre azonban nem készülhetünk, megmarad az időjárás változékony jellege. Kisebb csapadék elszórt jelleggel szinte minden nap kialakulhat, jelentős mennyiség azonban nem valószínű.