Hétvégére hidegfront hoz lehűlést és többfelé csapadékot

Pénteken tovább melegszik az időjárás, országos kánikulára számíthatunk, aminek egy szombaton érkező hidegfront fog véget vetni. Ezúttal végre nem csak nyugaton, hanem az aszályos keleti területeken is elég jók a csapadékesélyek.

Pénteken még 34 fok körüli kánikula

Pénteken a közeledő hidegfront előtt élénk délies széllel még 31-36 fok közé melegszik a levegő. A több órás napsütést délutánig csak időnként zavarják fátyol-és gomolyfelhők. A késő délutáni-esti óráktól aztán északnyugat felől már egyre több és vastagabb felhőzet érkezik, és ezzel együtt az északnyugati megyékben növekszik a záporok, zivatarok esélye.

Szombaton nyugat felől lehűlés

Szombaton át is vonul felettünk a hidegfront, így nyugat-északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani megerősödő északnyugati szél kíséretében. Kevés napsütés a front előtt délelőtt keleten, a front mögött pedig késő délután nyugaton lehet. A nappali felmelegedés 22-27 fok közé mérséklődik, de délkeleten a déli órákban még 28-33 fok közé kúszhat a hőmérő higanyszála. Később, a front érkezésével ott is visszaesik a hőmérséklet.

Vasárnap szeles, kissé hűvös idő

Vasárnap a hidegfront mögött már országszerte mérsékleten meleg, friss, szeles időjárás várható 22-27 fok közötti maximumokkal. Az ország nagyobbik nyugati felén-kétharmadán a felhőátvonulások mellett néhány órás napsütés várható, és záporoknak kicsi az esélye. A keleti-északkeleti megyék fölé azonban egyelőre még nagyobb bizonytalanság mellett visszanyúlhat a front felhő-és csapadékzónája, ami ott esetlegesen borongós, hűvösebb, csapadékra hajló időjárást okozhat.

A jövő hét elejétől melegedés

A jövő hét első felében már fokozatosan napról-napra erősödik a nappali felmelegedés. A hét közepétől országszerte visszatér a 30 fok körüli, majd kevéssel a feletti nyaraló idő, és egyre inkább a napsütés kerül túlsúlyba, a záporok, zivatarok esélye pedig csökken.