Csapadékos időszak

Az elmúlt napokban kezdődött változékony időszak még csak ízelítő volt abból, ami a következő 10 napban vár ránk. Továbbra is nagyon aktív lesz a légkör Európa térségében. Gyakran vonulnak majd időjárási frontok felettünk, amik összességében többfelé nagyobb mennyiségű csapadékot hozhatnak.

Szerdán a Hold és a Szaturnusz együttállásban lesznek, ami asztrometeorológiai szempontból alacsony légnyomást, vagyis borongós, csapadékos időt okoz. Szerdán sokfelé várható kiadós mennyiségű eső, és visszaesik a hőmérséklet. Estétől a hegyekben már havaseső, hó is hullhat.

Csütörtökön a Jupiter és a Hold kvadrátban lesznek (vagyis a Földről nézve 90 fokos szöget zárnak be egymással.) Ez tőlünk nyugatra aktivizál egy csapadék- és felhőtömböt. Ebből főleg az Alpok környezetében várható sokfelé jelentős csapadék. Magyarországon csütörtök éjszaka, illetve péntek hajnalban okozhat ez a ciklon esőt, havasesőt, helyenként havazást, igaz nálunk már kisebb mennyiségben.

Február 8-án, hétfőn lesz újhold. Ezt megelőzően tőlünk nyugatra alakul ki egy markáns ciklon, jelentős csapadékkal, ami bennünket is nagy eséllyel érinthet.

A változékony napok ezzel még valószínűleg nem érnek véget. Február 10-14-e között először az Uránusz és a Hold együttállása, majd a Hold és a Mars szembenállása aktivizálhatja a légkört, és ismét nagyobb csapadékot adó légköri képződmények jöhetnek létre.