Asztrometeorológia

A szépidő portál célja minél pontosabb hosszútávú időjárás-előrejelzéseket nyújtani a látogatók számára.

A weblapon található prognózis nagyrészt asztrometeorológiai módszerrel készül. Az asztrometeorológia abból indul ki, hogy a légköri mozgásokat a Naprendszer bolygói is befolyásolják. Mivel a bolygók helyzetét évekre előre ki lehet számolni, pozíciójukból arra is lehet következtetni, hogy hosszabb távon milyen jellegű lesz az időjárás egy adott földrajzi helyen.

A prognózisok során tehát ugyanazt az asztrológiai rendszert használjuk, mint a személyes horoszkópok készítésekor. A különbség csupán annyi, hogy itt nem azt vizsgáljuk, hogy a zodiákus jegyek és a bennük álló égitestek hogyan hatnak az egyénre, hanem azt, hogy a felettünk zajló konstellációk hogyan alakítják egy adott földrajzi hely időjárását.

100%-os időjárás-előrejelzés egyelőre nem létezik. A prognózisok esetében valószínűségekben érdemes gondolkodni. Vannak olyan időjárási helyzetek, illetve időszakok, amelyeknél magas a beválási esély, míg máskor jóval alacsonyabb az átlagosnál. Éppen ezért a weblapon olvasható napi lebontású jövőképeknél mindig érdemes figyelni azt is, hogy hány százalék a beválási esély, azaz „mennyire valószínű, hogy bejön.”
Szép időt!