Telihold – 2016.04.22

Április 22-én volt telihold. Megfigyelhető, hogy a holdfázisok 7 naponkénti változásával párhuzamosan az időjárás is átalakul, ami valószínűleg a Nap és a Hold együttes gravitációs hatása miatt következik be. Ez okozza a jól ismert árapály jelenséget, de a Hold és a Nap tömegvonzása nemcsak a nagyobb víztömegeket, hanem földkérget, illetve a légkört is megmozgatja. Telihold és újhold idején jóval erősebb ez a hatás, így ilyenkor van nagyobb esély arra, hogy létrejöjjenek intenzívebb ciklonok.

A mostani telihold fázisban is így lesz ez. Már pénteken elkezdett tőlünk délnyugatra kifejlődni egy ciklon, amely folyamatosan erősödik, és a hétvégén térségünk fölé húzódik.

Szombaton egyre több felhő lesz felettünk. Eleinte csak a Dunántúlon, estétől egyre többfelé számíthatunk záporokra, helyenként zivatarra. Nyugaton már csak 15-17 fok várható, keleten még 20 fok fölé melegedhet a levegő.

Vasárnap hajnalban és délelőtt sokfelé várható eső, zápor. A viharos északnyugati széllel hideg levegő árasztja el térségünket. Délután csak 10-15 fok között alakul a hőmérséklet.

A jövő hét közepéig gyakran beborul az ég, több alkalommal számíthatunk esőre, záporokra. Hűvös, szeles időjárás várható. Hajnalonként helyenként gyenge fagy sem kizárt, délutánonként pedig általában 10-16 fok között lesz a hőmérséklet.

Határozottabb felmelegedés péntek környékén kezdődhet, ekkor már az átlagos közelébe emelkedhet a hőmérséklet. De úgy tűnik, hogy szombaton egy újabb felhő- és csapadékzóna érinthet bennünket. Folytatódik tehát a változékony időjárás.