Kezdődik az utolsó negyed

Május 29-én volt félhold, és elkezdődött az utolsó negyed. A Hold fázisváltásával párhuzamosan Magyarországtól nyugatra megerősödött egy ciklon, ami vasárnap estétől már a mi időjárásunkba is beleszól.

Hétfőn hajnalban többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, majd napközben a Dunántúlon már csökken a felhőzet, hosszabb időszakokra kisüt a Nap. A középső-és keleti országrészben viszont még többfelé lehet zápor, zivatar. Délután 25-26 fok köré melegszik a levegő.

Keddtől – vasárnapig igazi medárdi időjárásra van kilátás. A napsütés mellett minden nap erős gomolyfelhőképződésre, és elszórtan délutáni záporokra, zivatarokra kell számítani. Különösen szerdán és pénteken valószínű nagyobb eséllyel csapadék, akár kiadósabb mennyiségben is. A hőmérséklet éjszakánként 15, délutánonként 25 fok körül alakul. Csütörtökön és pénteken lehet átmenetileg kissé hűvösebb, amikor a Nap és a Szaturnusz szembenállásban lesznek egymással.

Június 5-e körül, a következő újhold előtt tőlünk nyugatra ismét kialakulhat egy intenzívebb csapadékzóna, ami a Dunántúlt is érintheti.