Özönvízszerű esők voltak

Múlt hétvégén sokfelé voltak kiadós zivatarok és felhőszakadások az országban. A legintenzívebb csapadékhullás a Dunántúl nyugati részét érintette, ahol vasárnap több helyen közel egy havi csapadékmennyiség zúdult le. Zalaegerszegen például az özönvízszerű esőzés miatt június 5-én sok utca járhatatlanná vált. 

Az asztrometeorológiai előrejelzések jóval korábban mutatták ezt a rendkívül csapadékos időszakot. A május 25-én megjelent cikkünkben szerepelt, hogy Magyarországtól nyugatra, illetve a Dunántúlon június 5-e körül özönvízszerű esőzések lehetnek.

Ezt a kiugróan csapadékos időszakot asztrológiai értelemben a június 5-ei újholdnak köszönhetjük. Megfigyelhető, hogy újhold idején az átlagosnál jóval aktívabb a légkör, és nagyobb eséllyel jöhetnek létre kiadós csapadékot adó légköri képződmények.

A mostani újhold fázisnak még nincs vége. Az átmeneti csapadékmentes, száraz napok után csütörtök estétől-péntek délutánig ismét többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Özönvízszerű esőzésekre már kicsi az esély, de a zivatarokból helyenként ismét hullhat kiadósabb mennyiségű csapadék.

Az egész nyári szezonra szóló részletes asztrológiai időjárás-előrejelzés az alábbi linken megrendelhető. Részletek itt.