Egyre valószínűbb, hogy megérkezik a kánikula

Egyre nagyobb az esély rá, hogy az előttünk álló 7 napban már ízelítőt kapunk a 30 fok feletti kánikulai nyárból is, de mindemellett záporokra, zivatarokra több alkalommal is számíthatunk.

Ahogy azt június elején is írtuk, a következő egy hétben Dél-Európa felett nagy mennyiségű forró levegő halmozódik fel, amit most már a meteorológiai modellek is mutatnak. Ennek az afrikai eredetű légtömegnek a pályájában még mindig van bizonytalanság. Úgy tűnik, hogy a nagy része Olaszország, a Balkán-félsziget, valamint Románia térségét érinti majd. Ezeken a területeken 40 fok közeli hőség is lehet az előttünk álló hét második felében. Mindeközben Magyarországtól nyugatra hűvösebb, óceáni eredetű levegő lesz. Ausztria és Németország területén sokfelé várható kiadós csapadék. A hét második felében a két légtömeg között helyezkedik majd el Magyarország térsége, ezért erre az időszakra nagy az előrejelzés bizonytalansága.

Hétfőtől – szerdáig a napsütés mellett időnként felhősödésre, elszórtan záporokra, zivatarokra számíthatunk. Legnagyobb eséllyel hétfőn és szerdán fordulhatnak elő nagyobb számban zivatarok, helyenként ismét hullhat kiadósabb mennyiségű csapadék. Egyelőre mérsékelten meleg idő lesz. A hét elején 22-23, szerdán pedig 25 fok körüli maximumokkal.

Csütörtöktől – vasárnapig a dél felől érkező meleg levegő már elérheti térségünket, így a hét második felében erős felmelegedésre van esély, de nagy hőmérsékleti különbség is kialakulhat az ország északnyugati és délkeleti részei között. Északnyugaton lehet, hogy 25 fok közelében marad a hőmérséklet, míg az Alföldön akár 35 fok közeli értéket is mérhetünk majd.  A sok napsütés mellett a fülledt, meleg időben heves záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Főleg pénteken délután, valamint szombat estétől vasárnap délelőttig van nagyobb esély zivatarokra. A hét legvégére/a jövő hét elejére visszaeshet a hőmérséklet.