Véget ér a hőség

Kedden hajnalban volt félhold, és ezzel elkezdődött az első negyed. Gyakran megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásaival párhuzamosan nagy területen átalakul a légköri helyzet is.Tőlünk nyugatra egy ciklon és a hozzá tartozó hullámzó hidegfront kezdett el kifejlődni, ami Magyarországtól nyugatra kedden egyre nagyobb területetekre meghozta a lehűlést. Szerdán már nálunk is elkezdődik a változás.

Szerdán eleinte az ország nagy részén még lehetnek hosszabb napos időszakok, majd délutántól egyre több gomolyfelhő lesz az égen, és késődélutántól nyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon már északnyugatira fordul, megerősödik, és ezzel el ott el is kezdődik a lehűlés. A Dunántúlon 25-30, a Dunától keletre még 30-35 fok között tetőzhet a hőmérséklet.

Csütörtökön a hideg levegő tovább halad kelet felé. Nyugaton már csak 18, a középső országrészben 22 fok körül, míg a keleti határ mentén még 30 fok közelében alakulhat a hőmérséklet, de estére már ott is tovább mérséklődik a meleg. Összességében sokfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként kiadós mennyiségben.

Péntektől-vasárnapig gyakran felhős, szeles, az átlagosnál jóval hidegebb időjárásra van kilátás. Több alkalommal is előfordulhat eső, zápor.

Jelentősebb javulás a jövő hét elején, a július 19-ei telihold környékén kezdődik.A július 19-26-a közötti időszakban már ismét van esély kánikulai napokra.