Őszies hőmérsékleteket hoz a szerdai holdfázis-váltás

Szerdán a növekvő Hold eléri a félhold állapotát, és ezzel elkezdődik az első negyed. A Hold fázisváltásaikor általában aktívabb a légkör, és nagy területen megváltozik az időjárás. Ez most is megfigyelhető.

Nyugat felől egy markáns hidegfront érte el térségünket, ami lassan mozog kelet felé. A Dunántúlon ma már kifejezetten hideg, őszies hangulatú időjárás alakult ki. Az esős, borongós időben sok helyen napközben is csupán 15 fok körül alakul a hőmérséklet. A Tiszántúlon ezzel szemben még tartja magát a 30 fok körüli hőség, de estére már oda is megérkeznek a hideg légtömegek. Ma eleinte a Dunántúlon, majd késő délutántól inkább a középső- és keleti területeken várható eső, zápor.

Csütörtökön az egész országban hideg, gyakran felhős, szeles őszies időjárás várható kevés napsütéssel. Délután is csak 19-20 fok körüli hőmérsékletekre van kilátás. Inkább már csak keleten fordulhat elő kisebb eső, zápor.

Pénteken a Szaturnusz és a Hold együttállása miatt tőlünk nyugatra aktivizálódik egy felhő-és csapadékzóna, de várhatóan ennek nagy része már nem érint bennünket, inkább csak a Dunántúlon okozhat erősebb felhősödést és egy-egy gyenge záport a délutáni-esti óráktól. Az ország nagy részén már hosszabb napos időszakokban bízhatunk. Az ősziesen hideg hajnal után délután is csak mérsékelten meleg, 22-23 fok körüli hőmérsékletek várhatóak.

Szombaton a nyugat felől benyúló felhőzóna hatására a néhány órás napsütés mellett gyakran lehet felhős az ég az ország felett, de csak elvétve alakulhat ki gyenge eső vagy zápor. Egyelőre még mérsékelt marad a nappali felmelegedés, 24-25 fokos maximumokra van kilátás.