Csak lassan tér vissza az igazi strandidő

A hét közepén érkezett markáns hidegfront mögött Európa nagy részét ősziesen hideg levegő árasztotta el, így néhány napot várni kell, mire dél felől újra teret hódítanak a nyáriasan meleg légtömegek.

Péntek hajnalra az ország nagy részén kiderül az égbolt, és mérséklődik a szél, így sokfelé 10 fok alá süllyed a hőmérséklet, sőt helyenként 5 fok körüli – rekordközeli – hideg sem zárható ki. Napközben már mindenhol sokat süt majd a Nap, a Dunántúlon viszont a nap második felében ismét felhősödés kezdődhet. A sok napsütés ellenére délután is csak mérsékelten meleg, 22-23 fok körüli hőmérsékletekre van kilátás.

Szombaton egy nyugat felől érkező felhősáv miatt a Dunántúlon gyakran beborulhat az ég, és helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat, míg a keleti országrészben a napsütés mellett csak időnként növekszik meg a felhőzet. A Dunántúlon 22 fok körül, keleten viszont már 25-26 fok környékén alakulhat a maximum hőmérséklet.

Vasárnap jó eséllyel még tovább melegedhet a levegő. A hűvös hajnal után délután már kellemes, 27-28 fok körüli nyárias értékeket mérhetünk. Eleinte sok lesz a napsütés, majd a nap második felében északon kezdődhet felhősödés, és ott helyenként záporok is kialakulhatnak.

Hétfőn főleg a nap első felében lehet több felhő felettünk, és elszórtan záporokra, zivatarokra is számítani kell. Továbbra is 27 fok körül várható a maximumhőmérséklet.

Augusztus 16-18-a között egyre melegebb levegő érkezhet fölénk, majd augusztus 19-e környékén újabb hidegfront hozhat lehűlést és többfelé csapadékot.