A Szaturnusz és a Hold együttállása egyelőre csak nyugaton érezteti a hatását

Augusztus 12-én a Szaturnusz és a Hold együtt állnak. Ez a konstelláció havonta egyszer (általában 27-29 naponként jön létre). Megfigyelhető, hogy ilyenkor nagyobb kiterjedésű felhő-és csapadékzónák helyezkednek el Európa felett. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az egész kontinensen borult és csapadékos az idő, csak azokon a területeken, amelyeket a konstellációk érintenek.

Az előző hónapokban július 16-án, június 19-én, május 23-án, és április 25-én volt együttállásban a két bolygó. Ezekben a napokban a Kárpát-medence környezetét is érintette a két bolygó hatása, így ciklonális hatások jellemezték az időjárást, vagyis borongós, csapadékra hajló idő uralkodott Közép-Európában.

2016augusztus12_sat24A mostani Szaturnusz-Hold együttállás hatására tőlünk nyugatra-északnyugatra, az Alpok, Németország és Skandinávia területén alakult ki ma borongós, esős időjárás egy melegfront felhőzete miatt, illetve Kelet-Európában figyelhető meg egy hosszan elnyúló frontrendszer, ami ott csapadékos időt okoz.

Magyarország nagy részén ebből most nem sokat érzékelhetünk, hiszen egyelőre hétágra süt a Nap, ugyanakkor a nyugati megyék fölé már benyúlik a melegfront felhőzete, így a nyugati határ közelében már délelőtt beborult az ég.

Péntek délután a Dunántúlon tovább növekszik a felhőzet, és estétől helyenként már kisebb eső, zápor is kialakulhat, az ország nagy részén azonban még marad a napos, de mérsékelten meleg idő.

Szombaton ez a felhősáv felettünk lesz, így a Dunántúlon, valamint a középső országrészben a kevés napsütés mellett gyakran lesz felhős az ég, és helyenként gyenge eső, zápor is kialakulhat. A keleti országrészben ugyanakkor csak időnként növekszik meg a felhőzet, és hosszabb napos időszakokban is bízhatunk. A szombati nap tehát még nem a felhőtlen strandidőről szól az ország nagy részén. A Dunántúlon 21-23 fok között, ettől keletre 24-26 fok között alakul a maximumhőmérséklet, reggel pedig kifejezetten hideg lesz az idő. A még kevésbé felhős helyeken ismét mérhetünk 10 fok alatti hőmérsékleteket.