Lesznek-e viharok idén augusztus 20-án?

Ha augusztus huszadika, akkor időjárás-változás. Legalábbis ez él a köztudatban, különösen az emlékezetes, 2006-os pusztító vihar óta. Valóban megfigyelhető, hogy ha nem is pontosan 20-án, de augusztus utolsó harmadában gyakran már erősebb lehűléssel járó hidegfrontok érintik Közép-Európa térségét is.
Természetesen ez sem mindig történik így, hiszen ha csak az elmúlt egy évtized adataira ránézünk, akkor is találunk több olyan évet, amikor augusztus második felében tartósan száraz, meleg időszakok uralkodtak a Kárpát-medencében.

Mit mutatnak az előrejelzések 2016. augusztus 20-a környékére?

Úgy tűnik, hogy változatos, mozgalmas lesz az augusztus 18-25-e közötti időszak Európa légterében.
Augusztus 18-án és 19-én nedvesebb levegő lesz felettünk, ezért a gyakori felhősödésből – főleg 19-én – többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A hőmérséklet jellemzően 25-30 fok között alakul majd.

Augusztus 20-án, szombaton dél felől átmenetileg szárazabb, meleg levegő érkezhet fölénk, így ekkor igazi strandidő alakulhat ki 30 fok körüli hőmérsékletekkel. Az ország nagy részén napos-gomolyfelhős időjárás valószínű, de Magyarországtól nyugatra, az Alpok és Németország térségében egy hidegfront felhő-, és csapadékzónája kezd megerősödni, így a határainktól nyugatra borongós, esős, szeles időjárás alakulhat ki. Ennek a csapadékzónának a széle a Dunántúli területeket már 20-án a nap második felében megközelítheti, így a nyugati megyékben késődélutáni-esti óráktól kezdődően erősebb gomolyfelhőképződés lehet, és nem lehet kizárni, hogy nyugaton már záporok, zivatarok is kialakulnak majd. Az ország középső és keleti felén azonban erre még ennél is kisebb esély látszik, így ott nagy valószínűséggel szárazon megúszhatjuk az egész ünnepnapot.

A hidegfront átvonulását illetően még van bizonytalanság. Most úgy tűnik, hogy 21-én, vasárnap fokozatosan fölénk helyeződik, miközben elszórtan okoz záporokat, zivatarokat, de előtte, főleg a keleti országrészben még kánikulára számíthatunk. A front mögött legkésőbb 22-ére, hétfőre már az egész országban felfrissülhet néhány fokkal a levegő.