Kezdődik az idei nyár utolsó telihold fázisa

Augusztus 18-án van az idei nyár utolsó holdtöltéje, amit az ország nagy részén a változó felhőzet mellett megcsodálhatunk. A Dunántúlon azonban éjszaka már egyre több felhő borítja majd az eget, és ott a hajnali órákban elszórtan záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak. Az előttünk álló 7 napos holdfázis időjárását is a változékonyság jellemzi majd.

Pénteken hajnalban nyugat felől nedvesebb levegő érkezik fölénk, így a nap első felében a Dunántúlon gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és ott főleg délelőtt elszórtan záporokra, zivatarokra is számíthatunk. Kelet felé haladva viszont egyre kevesebb felhő lesz az égen, és egyre kisebb lesz az esély csapadékra. A Dunántúlon 24-25 fok körül, ettől keletre 26-28 fok körül alakul a hőmérséklet.

Augusztus 20-án, szombaton sok napsütésre, többnyire száraz, meleg, strandidőre van kilátás országszerte 30 fok körüli délutáni hőmérséklettel. (A gomolyfelhőkből nagyon kis eséllyel esetleg nyugaton kialakulhat egy-egy nyárias zápor.)

Vasárnap eleinte még marad a napos, meleg időjárás, majd nyugat felől elér bennünket a következő hidegfront, így délután eleinte a Dunántúlon, később már máshol is egyre többfelé fordulnak elő záporok, zivatarok, miközben megerősödik az északnyugati szél. A Dunántúlon már csak 25 fok körül, keleten még 30 fok környékén alakulnak a maximumok.

Hétfőn átvonul felettünk a hidegfront. Eleinte többfelé lesznek záporok, zivatarok, majd nyugat felől csökken a felhőzet. A szeles időben felfrissül az idő, 25 fok köré mérséklődik a meleg.

Keddtől előreláthatólag száraz, egyre melegebb időjárás alakul ki, de augusztus 25-26-a környékén, a következő holdfázis-váltás után főleg a keleti területeket ismét nedvesebb léghullámok érhetik el, így ott újból nagyobb lehet az esély záporokra.