Az ősz első teliholdja meghozza az őszies fordulatot az időjárásban

Szeptember 16-án este volt holdtölte, és ezzel kezdetét vette az idei ősz első telihold fázisa. Megfigyelhető, hogy a hold fázisváltásaikor aktívabb a légkör, és nagy területen átalakul az időjárás jellege. A mostani teliholddal párhuzamosan tőlünk nyugatra fejlődött ki és erősödött meg egy frontrendszer, ami szombaton már Magyarország térségébe is meghozza a változást. Véget ér a hosszúra nyúlt nyár.

Szombaton gyakran beborul az ég, és többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani. Délután nyugat felől lassan csökken a felhőzet, de továbbra is kialakulhatnak záporok. Elkezdődik  a fokozatos lehűlés. Északnyugaton 20, a középső megyékben 25, míg keleten még 28 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap a néhány órás napsütés mellett főleg délutántól lesz egyre több felhő felettünk, és az esti órákban a déli-délnyugati területeken már eleredhet az eső. Délután 24 fok körüli hőmérséklet várható.

Hétfőn és kedden egy közelünkben kialakuló ciklon hatására sok felhőre, többfelé esőre, záporokra van kilátás. Már hamisítatlan őszi  időnk lesz, délutánonként 18-20 fok környékén alakul a hőmérséklet.

A hét közepén is marad az őszies időjárás, friss éjszakákkal és mérsékelten meleg nappalokkal. A napsütés mellett gyakran lesz felhős az ég, de ekkor már csak elszórtan várható kisebb eső, zápor.

Szeptember 23-a környékén, a következő holdfázis-váltás idején várhatóan ismét fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet, de a 30 fok közeli nyárias meleg már valószínűleg nem tér vissza.