Hamarosan az idei tél eddigi leghidegebb napjai jönnek

Már szinte biztos, hogy csütörtöktől megérkezik az erős lehűlés. Az pedig egyre valószínűbb, hogy az idei tél eddigi leghidegebb napjait hozza meg a mostani hidegbetörés.

Hétfőn napközben főleg az ország északi felén eleinte még nagy területen marad borult, párás, fagyos az idő, többfelé zúzmarás köddel, majd a délután második felében egyre többfelé kisüthet a Nap. Az ország déli felén, ahol már délelőtt is napos idő volt, 1,+7 fok közé melegszik a levegő. ( A déli határ mentén lesz a legmelegebb.)

Hétfő estétől egy gyenge hidegfrontéri el térségünket. Megélénkül az északnyugati szél, így még nagyobb területen szűnik meg a köd. Hétfőn éjszaka helyenként előfordulhat kisebb hószállingózás, gyenge hóesés. Hajnalban 0,-5 fok várható.

Kedden a front mögött felszakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüt a Nap. Eleinte a déli megyékben még lehet hószállingózás. Délutánra 2-3 fok köré melegszik a levegő.

Szerdán fokozatosan beborul az ég, és a nap második felében többfelé kisebb havazásokra, hózáporokra számíthatunk. Délután kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön erős, viharos északi széllel, hózáporokkal elkezdődik a sarkvidéki eredetű hideg levegő beáramlása. A déli órában még 0 fok körül alakulhat a hőmérséklet, majd délután fokozatosan egyre hidegebb lesz.

Pénteken hajnalban már -8,-10 fok körüli fagyokra, és délután is csupán -4,-9 fok közötti zord hidegre kell számítani. Kezdetben még erős lehet a szél, ami tovább rontja a hőérzetet. A felhőátvonulásokat helyenként hózáporok kísérhetik.

Szombaton lehet az idei tél eddigi leghidegebb reggele: a derült, szélcsendes időben -10,-15 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála, sőt a fagyzugos völgyekben -18,-20 fok közeli értékek sem kizártak. A napos idő ellenére még délután is -6 fok körüli fagyokra van kilátás.

Vasárnaptól enyhébb, nedvesebb légtömegek érkeznek. Egyre nagyobb eséllyel fordul elő havazás, illetve a magasban zajló melegedés miatt helyenként ónoseső is lehet. A jövő hét elejére több helyen összefüggő hótakaró is kialakulhat.