Az erős lehűlés után a jövő héttől gyakoribb havazások jöhetnek

Itt az igazi tél. Szerdán többfelé fordult elő kisebb havazás, és kifehéredett a táj. Csütörtöktől viharos széllel erős lehűlés kezdődik, a jövő héttől pedig csapadékosabb, továbbra is hideg időszak következhet.

Szerdán délután és este már inkább csak a Dunától keletre valószínű havazás, hószállingózás, északnyugat felől lassan elkezd vékonyodni, csökkenni a felhőzet. Az erős szél főleg északkeleten okozhat hófúvásokat. A Dunától keletre 0,-2 fok között, a Dunántúlon 0,+4 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön erős, gyakran viharos északias széllel elkezdődik a lehűlés.  A felhőátvonulásokból elszórtan hózáporok, a középső országrészben akár tartósabb hóesés is kialakulhat. Délután 0 fok körüli hőmérséklet várható, de az erős szél miatt a hőérzet ennél sokkal alacsonyabb lesz.

Pénteken hajnalban már -10 fok körüli fagyokra, és napközben is csupán -4,-9 fok közötti hidegre van kilátás. (Északkeleten lesz a legzordabb idő.) Az erős északi szél még tovább ront a hőérzeten. A napsütés melletti időnkénti felhősödésből helyenként még kialakulhatnak hózáporok.

Szombatra már gyengülhet kissé a szél, így reggelre -10,-15 fok közé, sőt a fagyzugos, hóval borított vidékeken -18,-20 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála.  Délutánra a többórás napsütés ellenére is csak -6  fok köré „melegszik” a levegő.

Vasárnap már egyre több felhő lesz felettünk, és elszórtan előfordulhat  kisebb havazás. A Dunántúlon már -1, az ország nagy részén még -5 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.

A január 9-18-a közötti időszakban a korábbiaknál pár fokkal enyhébb, változékonyabb, de még ígyis hideg, igazi télies időjárás valószínű többnyire 0 fok körüli nappalokkal.  Több hullámban nedves levegő érkezik fölénk, így több alkalommal is számíthatunk havazásra, az időnként a magasban érkező melegebb levegő miatt helyenként átmenetileg ónoseső, havaseső sem kizárt. Mindemellett a jövő hét elejére az ország nagy részén jó eséllyel összefüggő hótakaró alakulhat ki.

Időjárással kapcsolatos fotóikat/videóikat az info@szepido.hu email címre vagy a Facebook oldalunkra szívesen fogadjuk.