A Hold fázisváltásával párhuzamosan zúdul dél felé a hideg

Január 5-én a növekvő Hold eléri a félhold állapotát, és ezzel kezdődik az első negyed. A tapasztalat azt mutatja, hogy a Hold fázisváltásaival párhuzamosan az időjárás jellege is nagy területen átalakul. A mostani fázisváltás szépen kirajzolja ezt a folyamatot.

Csütörtökön Skandinávia irányából nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű hideg légtömeg indult el déli irányba. Csütörtökön napközben Svédországban és Finnországban nagy területen még a legmelegebb órákban is -20,-30 fok között alakult a hőmérséklet. Ez a rendkívül hideg levegő a következő 24 órában szinte az egész kontinenst elárasztja, sőt még Észak-Afrika partjai is kapnak belőle. Ahogy a hideg dél felé tör, a Földközi- tenger térségében egy ciklon fejlődik ki, ami Dél-Európában kiadós csapadékot okoz majd. Akár Görögország, Törökország és Olaszország déli vidékein sem kizárt, hogy átmenetileg havazni fog.

A mostani holdfázis (január 5-12) első fele egyértelműen az extrém, többnyire száraz hideg jegyében telik majd. A mélypont valószínűleg január 7-e körül, vagyis a hétvégén lesz, (amikor egyébként a Nap és a Plútó együttállásban lesznek egymással). Ekkor helyenként -20 fok körüli éjszakai fagyokra is számíthatunk.  Az időszak második felében, január 9-12 között már kicsit szelídülnek a kemény fagyok, de még ígyis az ilyenkor megszokottnál hidegebb, igazi télies időnk lesz. Mindeközben már többször is nedves levegő érkezik fölénk, így a jövő héten több alkalommal is számíthatunk kisebb havazásra, (az időszak vége felé közeledve egyre nagyobb eséllyel.)

A következő holdfázis-váltás január 12-én következik be, amikor telihold lesz. Várhatóan ekkor átmenetileg kissé enyhül, de egyre csapadékosabbra fordulhat az idő. A január 12-19-e közötti időszak is összességében hideg, télies, de már gyakran csapadékos időt hozhat többszöri havazással, sőt átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat.